Rhamnia Bynata

Рамния Байната

натурална козметика с екстракт от облепиха

Блог

Кожата, в която живеем – няколко интересни факта, които, може би, не знаете

§

Кожата е един от най-важните органи на тялото.
Колко знаете за нея и нейната безценна роля?

Предлагаме ви някои подробности, които ще умножат знанията ви, ще ви изненадат, но най-вече ще ви помогнат да се грижите повече и по-добре за кожата си, за да бъде тя здрава и красива.

Ето няколко факта за кожата, в която живеете:

1. Тя е най-големият орган в тялото. Съставлява около 16% от телесното тегло и заема площ около 2 квадратни метра.

3. Кожата действа като термостат на организма. Тя играе важна роля при регулирането на телесната температура. Изпотяването, например, е изключително важна функция. Когато температурите се повишат, потните жлези се активират и по-този начин охлаждат тялото. А когато температурите навън са по-ниски, кръвоносните съдове в кожата се свиват и ограничават количеството кръв, достигащо до кожата, като по този начин се предотвратява загубата на топлина. Порите, също така, стават по-малки, когато сме изложени на по-ниски температури и по този начин задържат топлината. Не е ли перфектно измислено всичко?

4. Три фактора определят цвета на кожата: наличието на пигмента меланин, жълтият пигмент каротен и цветът на кръвта, която прозира през епидермиса. Колкото повече меланин произвежда тялото ви, толкова по-тъмна е кожата ви.

5. Всяка минута кожата ви изхвърля повече от 30 000 мъртви клетки, което означава, че губите около 9 килограма кожни клетки годишно. Мъртвите клетки се изхвърлят ежедневно, като на всеки 28 дни се създава нов повърхностен слой кожа. Дори докато спите, природата си знае работата и кожата ви се ексфолира без ваша помощ. Естествено, че могат да останат мъртви клетки, затова е важно от време на време да помагате, като използвате ексфолиант.

6. Знаете ли, че това, което наричаме прах е частично съставено от мъртви кожни клетки? Прахът е съвкупност от много неща, включително мръсотия, пясък, насекоми… но също така и мъртви кожни клетки. Всъщност, всеки път, когато почиствате дома си, обирате клетки от пода, мебелите и стените.

7. Върху кожата живеят милиони бактерии. Нейната повърхност е убежище за изненадващо разнообразни общности, колективно известни като кожна микрофлора. Безвредните бактерии, които живеят върху кожата, могат да помогнат на имунните клетки да се борят срещу болести.

8. По цвета на кожата можем да съдим за здравословното си състояние и да разберем навреме за евентуален проблем на организма. Обриви или сърбеж могат да сигнализират за алергична реакция, бактериална кожна инфекция, вирусна инфекция или автоимунно заболяване.

9. Пъпките не винаги са следствие от замърсяване или диета. Акнето, например, може да бъде причинено или утежнено от промени в нивата на хормоните, от прекомерно изпотяване, от някои лекарства или неподходяща козметика. Не забравяйте да почиствате редовно лицето с подходящ измиващ продукт. Не пропускайте да почиствате и четките за грим. Освен това, внимателно да премахвайте всякакъв грим, преди да си легнете. Важно е и да сменяте калъфките за възглавници на всеки няколко дни, а хавлиените кърпи в банята – още по-често.

10. Кожата около очите е най-тънката кожа на тялото ви.

В по-голямата част от тялото, кожата е тънка, колкото няколко листа хартия. Тази около очите, обаче, е две трети по-фина от тази на останалата част от лицето. Около очите няма космени фоликули и мастни жлези, така че точно в тази област има нужда от специфична грижа – крем за околоочния контур.

Оставете Вашето мнение:

Въведете показаните символи:

*

code