Rhamnia Bynata

Рамния Байната

натурална козметика с екстракт от облепиха

Блог

Да се погрижим за кожата, осланяйки се на хранителните продукти

§

Тайната е в баланса. Това е твърдение, което се отнася за повечето аспекти в живота. Днес обаче ще обърнем внимание на само един от тях: този, който се отнася за храненето.

Срещаме се с Милена Людмилова Братова, която е консултант-диетолог в Натур Хаус вече 7 години. Интересите ѝ в сферата започват още от 1990 година, когато започва академичния си път в ПМУ към Медицинска академия-София. Решава обаче, че иска да е наясно как функционира тялото на клетъчно и молекулно равнище, което я отвежда към СУ „Св. Климент Охридски“, откъдето през 1999 година излиза като магистър-биолог. 10 години по-късно в биографията си има научна публикация, осъществена съвместно с доц. д-р Г. Димитров, която пише по време на последното ѝ (засега) следване в БУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Milena4

Говорим си за правилно хранене, препоръчително дневно меню и влиянието на храната върху външния вид. Вижте повече в следващите редове.

Какво точно представлява „Методът Натур Xаус”?

„Методът Натур Хаус” е уникален и различен. Той включва:
-Безплатни, персонални и регулярни консултации с квалифициран специалист в областта на диететиката и храненето. В центровете работят само медико-биологични специалисти.
-Измерване на антропометрични данни – ръст, тегло, обиколки.
-Установяване на процентно съотношение между мазнини и телесни течности, установяване на излишества или недостиг на някоя от тъканите в човешкото тяло, изчисляване индекс на телесната маса, определяне на здравословно тегло за възрастта.
-Безплатен и персонализиран диетичен план, съобразен със здравословното състояние на клиента.
-Приемане на специализирани, натурални хранителни добавки с отлично качество и гарантиран произход.

В центровете на Натур Хаус се заплащат само хранителните добавки, които нашите консултант-диетолози избират спрямо конкретния случай и моментното състояние на тялото.

Специален режим за хранене ли е ключът към желаното тегло? Можем ли да пропуснем спортните активности например?

Храненето е в основата на промяната на обменните процеси в организма. Когато диетичният план се съчетае с повишена двигателна активност, се получават по-бързи резултати. Препоръчваме на нашите клиенти, ако не могат да се занимават със спорт, то поне да вървят всеки ден пеша поне 30 минути, да изкачват стълби, да танцуват. Клиенти, които имат определени заболявания или са в по-напреднала възраст, не бива да се претоварват физически, но трябва да са умерено активни.

backpack-1836594_1280

Какво е нужно да предвидим преди да започнем специален хранителен режим?

Преди даден клиент да се включи в програмата на Натур Хаус, е необходимо да е наясно със здравословното си състояние и да информира своя консултант-диетолог. Съобразно моментното състояние на тялото се изготвят адаптирани режими за хранене и се препоръчват подходящите хранителни добавки. От друга страна, клиентите трябва да са наясно, че скоростта, с която се редуцират килограмите, е различна за всеки индивид. Около четири килограма е здравословната норма на месец. По-бързата корекция води до нетраен резултат.

Понякога не е толкова лесно да променим кардинално хранителните си навици, особено, ако сме свикнали да си похапваме определени и не съвсем полезни храни. Коя е първата стъпка, която можем да направим, за да се погрижим за себе си?

Първата стъпка се състои от няколко действия – да увеличим количеството на приетата вода, да намалим порциите на любимите ни изкушения, да се храним по-често и да не вечеряме късно. Успоредно с това, човек трябва да е достатъчно мотивиран. Действията, които предприема, за да постигне здравословно тегло, са една инвестицията в здравето.

Milena5

Бихте ли споделили, как изглежда един ден от препоръчителното (универсалното) здравословно меню?

На първо място, залагаме на петкратното хранене и достатъчното приемане на течности. Последното е строго индивидуално. Закуската трябва да включва трите вида хранителни вещества, носители на енергия – въглехидрати, протеини и мазнини. Например – кисело мляко плюс зърнен микс от семена и ядки. Два пъти през деня е необходимо да включим плодове и две пъти зеленчуци. Обедното меню зависи от това на кой етап от процеса на корекция е даденият клиент. То може да включва например нетлъсто месо или риба и зеленчуци – пресни, задушени, запечени. Вечерното хранене трябва да представлява една лека и засищаща комбинация от продукти. Например – омлет и зеленчукова супа. Много е важно тялото „да не разбира”, че е на диета. В противен случай постигнатият резултат ще е временен.

fruit-1523726_1280

Правилното хранене се отразява не само на теглото, но и на външния вид. Как можем да се погрижим за кожата си например, осланяйки се на действието на хранителните продукти?

Добре балансираното хранене, от гледна точка на хранителни вещества, витамини, минерали, фибри и други, е в основата на нашето здраве. Ние сме това, с което се храним! Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, той неминуемо реагира на грижите или посегателствата върху него. Не може да очакваме, че ако се храним с преработени, рафинирани, консервирани, пушени, много солени или много сладки храни, ще имаме чудесна кожа. Всички несвойствени за тялото, трудно преработващи се съставки, включени в гореизброените храни, се отразяват негативно на цялото тяло, в частност и на кожата. Получават се възпаления, алергии, запушени пори, прекалено мазна или прекалено суха кожа и други. Грижите за кожата са комплексни. Най-общо те включват – балансирано хранене, достатъчна хидратация, избягване на тютюнопушенето, по-малко кафе и алкохол, сън и ежедневно почистване, хидратиране и подхранване на кожата. За последната грижа е добре да се доверим на наистина качествена козметика, разработена на базата на естествени субстанции. Аз лично познавам и ползвам продуктите на Rhamnia Bynata от три години. Облепихата (морският зърнастец), който е основна активна съставка в козметиката на Rhamnia Bynata, е растение с добре изразено противовъзпалително действие. Използвало се е още в древността против изгаряния, при наличие на старчески петна, за отстраняване на кожни възпаления.

Здрави отвън, здрави отвътре – кои са суперхраните с многопластово действие?

Като суперхрани се определят тези, които имат определени ползи за нашето здраве. Те се дължат или на техния уникален биохичен състав, или на повишената концентрация на някое химично съединение или химичен елемент в дадена храна. Аз предпочитам тези суперхрани, които са използвали и нашите деди – мед и пчелни продукти, шипка, глог, къпини, боровинки, магданоз, глухарче, коприва, спанак, пшеничен зародиш, ечемик, лимец, грозде, ябълки, ленено семе, яйца, леща. Не отричам и положителното въздействие на напоследък нашумелите – киноа, амарант, конопено семе, бразилски орех, годжи-бери, чиа, кокосово масло, водораслите спирулина и хлорела.

vegetables-1529719_1280

След този разговор за пореден път се замислихме върху това колко (малко) е нужно, за да променим живота си в положителна посока. Винаги всичко започва със само една крачка. А колко голяма ще бъде, зависи изцяло от нас.

Свържете с Натур Хаус за индивудален хранителен план!

Телефон : 089 445 9612
Или посетете фейсбук страницата на Натур Хаус.

Интервюто взе Станислава Добрева-Симидчийска

Оставете Вашето мнение:

Въведете показаните символи:

*

code