Rhamnia Bynata

Рамния Байната

натурална козметика с екстракт от облепиха

Блог

Елисавета и Красимира от „Майко мила!“: за майчинството като професия, забавление и социална ангажираност

§

maiko-mila

Един сайт се появи изневиделица преди няколко месеца, за да разтърси родния интернет из основи. Възклицанието „Майко мила!“ се превърна в негово название, а текстовете, които откриваме вътре, предизвикват точно такива възгласи.

Майчинството от неговата забавна страна. Без превземки и излишно „втелясване“. Майчинството сериозно – по теми, за които никой не се осмелява да говори. Или го прави изключително рядко. Майчинството благотворително – „Ако имаш две дрешки…“ и „Търся втора работа“.

Майчинството през очите на Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова – основателките на един от най-свежите сайтове, посветени на родителството – „Майко мила!“. В едно интервю за нас. Благодарим ви за вниманието!

Кога решихте да поставите основите на „Майко мила!“? Кой беше поводът, след който си казахте „Правим го!“?

Красимира: Ако говорим в дати – някъде октомври 2015. Тътрузейки се клети-клети по софийските улици, опитвайки се да прескочим поредната дупка или шахта, си разказвахме на коя как ѝ е минал денят, докато си гледаме децата (родихме почти по едно и също време). Падаше голям смях и в един момент си казахме – защо да ги пазим тези истории, дай да ги споделим! И така…

Елисавета: На мен отдавна ми беше писнало от драматично-сериозния тон, с който всяка майка биваше плашена регулярно в интернет. Отдавна ми се щеше да направя нещо весело и добро за майките, просто ми трябваше подходящия партньор и щом зърнах Красимира, небесните ангели запяха и аз разбрах, че съдбата ни е събрала.

Кои са Елисавета и Красимира? Как се намерихте?

К: Познавахме се и преди да направим „Майко Мила!“ – предимно онлайн. Намерихме се след като през февруари 2015 родих аз, а през март – тя. Отвратителната следродилна депресия и нуждата да се хилим на всякакви идиотщини, които ни се случваха във всекидневието, допълнително помогнаха. Иначе кои сме… две кокошки, които са много уморени, но работят като гламави и това им харесва.

Е: Кои сме ние – две жени, които се опитват да оцеляват и да правят нещо различно. И да отслабват. Елисавета и Красимира са във вечен процес на отслабване.

Със сайта си сте превърнали професията на майката в основна своя такава. Къде е границата обаче между личния живот и публичността? Как решавате кое лично ваше преживяване да види бял свят и спирате ли се понякога да пишете за нещо?

К: Когато започнахме проекта, си казахме, че едно нещо от личния ни живот със сигурност няма да бъде показвано и това са децата. Спазваме го и до момента и като цяло, публичността засяга само нас двете – смятаме го за много основен принцип в работата ни и се стремим да не го нарушаваме. „Майко Мила!“ е създаден от нас двете и каквото и да правим, е на наш гръб, а не на нечий друг.

Е: Да, взехме решение да не показваме децата си, защото те са отделни човешки същества и ще се покажат на света, когато те решат. Що се отнася до личния живот – винаги има граница. Място, което трябва да пазиш.

Някои майки пишат дневници за децата си, вие им пишете сайт. Елисавета, две от твоите деца са по-големи, знаят ли с какво се занимаваш и как реагират, като разберат, че са част от някоя история?

Елисавета: Да, разбира се, че знаят. Знаят, че работя в рекламна агенция и правя реклами, но знаят и че съм част от „Майко Мила!“. Гордеят се, че съм известна, но считат цялата работа за доста скучна и много не се интересуват какви ги пише старата им майка, хаха.

Преди и след майчинството: какво (не) се промени?

К: Чувството за хумор не се промени. Само стана по-черно, хаха! Промениха се много неща – часовете сън, например, е нещо, което МНОГО СЕ ПРОМЕНЯ. Но всичко е за хубаво!

Е: Аз вече не помня какво беше ПРЕДИ майчинството. Имаше ли такова време? Помня, че повече ходех на дискотеки и носех по-къси поли, но може да си фантазирам.

Текстовете в „Майко мила!“ са написани с огромна доза хумор, но неведнъж сте споделяли, че докато сте ги преживявали, съвсем не ви е било толкова забавно. Как успявате да извлечете добрия спомен от всички тези истории, без да позволявате на негативизмът да е водещ?

К: И двете имаме характерната особеност да гледаме иронично на всичко, което се случва със и около нас. Това много помага – да, гадно ти е в момента, но като си кажеш, че можеше и да ти е по-гадно – примерно, седиш в задръстване с пищящо дете, което маже ябълка по прозорците и си къса якето, но можеше НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ да си в цикъл, и да нямаш кола, а да чакаш маршрутка на улицата. И ти олеква! В по-тежките случаи просто си казваме, че все някой ден ще пукнем и всичко ще приключи, но дотогава има време – и пак ни минава.

Е: Въпрос на човек. Едни пият, други взимат наркотици, ние се смеем. Мисля, че е признак на отчаяние, но се надявам поне нашето отчаяние да е от полза на другите.

Има ли мит за майчинството, който държите да развенчаете?

К: Да, че това е работа на майката. Ку-ку, здравейте, имаме новина за вас – отглеждането на детето е работа и на двамата родители! Няма такова нещо като „това ти ще го направиш ПО-ДОБРЕ, защото си майка“ – като изключим биологичното раждане и кърменето, всичко друго може да се прави и от бащата – и къпане, и приспиване, и хранене, и разхождане. Колкото единият има право и нужда да се наспи, толкова и другият. Просто е време да се спре с това припознаване на майката като единствения човек, задължен да извършва всичките неща по отглеждането на детето и тя да бъде натиквана в девета глуха, защото „майка не се става лесно“ – като че ли да си майка е някакъв занаят, който се учи по Трудово.

Е: Че майките люпят семки по градинките и в това се заключава техния ден. Майчинството може да бъде изключително тежък, смазващ и депресиращ процес, прекъсван от щастливи и светли моменти. Имайте жал към майките.

Изключително важна част от „Майко мила!“ е благотворителността. Разкажете ни повече за събитията за събиране на детски дрешки, които организирате, както и как можем да се включим.

К: Инициативата стартира миналото лято, нарича се „Ако имаш две дрешки…“. Смисълът ѝ е в това хора от цялата страна да ни пращат вече ненужни детски дрешки, обувки, играчки, завивки, както и дрехи за бременни, които пък ние след това раздаваме на други хора. В общи линии е като да вземеш торба с дрехи от приятелка, чието дете е пораснало, само че в по-голям мащаб. Това е изключително успешна кауза, много хора участват в нея и я продължаваме и през 2017. От януари отново започваме да събираме дрешки на адрес улица „Чаталджа“ 24, в заведението „Трите трола“.  Допълнително ще обявим дата, на която ще раздаваме дрехи.

Другата ни кампания е „Търся втора работа“ – инициатива, в която майки на деца с увреждания продават продукти, изработени от тях, в онлайн платформата OLEMALE.BG . Направихме този сайт, за да дадем възможност на тези жени да се почувстват независими и свободни, да печелят пари и така да вършат основната си, първа работа – отглеждането на децата. Отделно от това, събираме средства за преквалификация на майки на деца с увреждания, така че да могат да започнат някаква друга работа, съобразно специфичния им ритъм на живот – те не могат да имат професионалната изява, която имат другите хора, тъй като трябва да се грижат за децата си вкъщи 24/7. Можете да научите повече за каузата ни в страницата ни във Фейсбук OLE MALE , както и в сайта ни OLEMALE.BG, откъдето може и да закупите някое от прекрасните неща, изработени от майка на дете с увреждания.

Е: Красимира беше доста изчерпателна. Опитваме се да бъдем добри. Подчертавам „опитваме се“, защото сме само две, изморени сме и сме много объркани, така че и да сгрешим, имайте търпение.

Какво планира „Майко мила!“ за предстоящата 2017 година?

К: Много, МНОГО неща. Толкова много, че леко ни става лошо. Предстои ни издаване на книга и то съвсем скоро, а след това още хубави неща –  със сигурност ще чуете за тях.

Е: Предстои ни да се опитаме да не пукнем от прекалено много натоварване. Но имаме огромни амбиции за 2017 година. Само почакайте!

Интервюто взе Станислава Добрева – Симидчийска

Оставете Вашето мнение:

Въведете показаните символи:

*

code